Συγγενείς σπίλοι (Ελιές)

Υπερχρωματικός σπίλος

Πρόκειται για καφέ και μαύρο σπίλο που εμφανίζεται από την γέννηση και αναπτύσσεται στον πρώτο χρόνο της ζωής και μετέπειτα.

Οι περισσότεροι συγγενείς σπίλοι αναπτύσσονται μαζί με το παιδί. Μερικές φορές γίνεται πιο σκούρος στην περίοδο της εφηβείας. Μπορεί να γίνει τριχωτός.

Η αφαίρεση γίνεται για κάθε σπίλο που αναπτύσσεται γρήγορα και αλλάζει χρώμα. Οι γιγαντιαίοι τριχωτοί σπίλοι είναι αυτοί που έχουν διάμετρο πάνω από 20 cm.

Το μελάνωμα είναι πιο πιθανό στους γιγαντιαίους σπίλους (5%).Η χειρουργική τεχνική συνίσταται στην αφαίρεση του είτε σταδιακά είτε μέσω tissue expander (διατατήρας ιστών).

Σμηγματογόνος σπίλος

Είναι μια βλάβη της επιδερμίδας,των σμηγματογόνων αδένων, των θυλάκων των τριχών των αποκρινών αδένων και του συνδετικού ιστού.

Εμφανίζονται σαν κίτρινο -πορτοκαλί βλάβες από την γέννηση. Βρίσκονται συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής και στον τράχηλο (λαιμό).Κατά την εφηβεία αλλάζουν σχήμα και χρώμα.

Μετέπειτα στην ζωή μπορούν να μεταλλαχθούν σε βασικοκυτταρικά και επιδερμοειδή καρκινώματα του δέρματος. Η χειρουργική αφαίρεση των βλαβών αυτών συνιστάται να γίνεται στην εφηβεία.

  

Σπίλος του Spitz

Πρόκειται για δερματικές βλάβες που επηρεάζουν το πρόσωπο και τα πόδια στα παιδιά. Αρχικά αναπτύσσονται γρήγορα.

Μετά από αυτή την περίοδο σταθεροποιούνται για χρόνια. Αυτός ο σπίλος ονομάζεται και νεανικό μελάνωμα γιατί μοιάζουν μεταξύ τους.

Ο σπίλος του Spitz είναι καλοήθης βλάβη,είναι κοκκινωπός η κόκκινο-καφέ κηλίδες ή οζίδια ένα με δύο εκατοστά. Πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά.

 

Τριχοθηλάκωμα

Πρόκειται για σταθερές αποτιτανωμένες μάζες κάτω από το δέρμα κυρίως στο κεφάλι και τον λαιμό. Μπορούν να διαβρώσουν το δέρμα και να μολυνθούν. Θεραπεύονται με χειρουργική αφαίρεση.