Συνδακτυλία

Ταξινόμιση και εξωτερικές αιτίες

 

Νεογνό με πλήρη σύνθετη συνδακτυλία των χεριών

 

 

Συνδακτυλία σημαίνει δάκτυλα κολλημένα μαζί. Είναι μια συγγενής κατάσταση που ένα ή περισσότερα δάκτυλα είναι κολλημένα μαζί. Είναι σύνηθες σε ορισμένα ζώα όπως τα
καγκουρώ αλλά σπάνια στους ανθρώπους.

Ταξινόμιση

Η συνδακτυλία μπορεί να είναι απλή ή σύνθετη.
Στην απλή συνδακτυλία παρακείμενα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών ενώνονται με μαλακό ιστό.
Στην σύνθετη συνδακτυλία συνδέονται και οστά μεταξύ τους. Τα καγκουρώ έχουν σύνθετη συνδακτυλία.

 

Ακτινογραφία που δείχνει τύπου 1 συνδακτυλία των χεριών

 

 

Η συνδακτυλία μπορεί να είναι πλήρης ή ατελής.

Στην πλήρη συνδακτυλία το δέρμα ενώνεται σε όλο το μήκος των δακτύλων από την άκρη μέχρι την βάση.

Στην ατελή συνδακτυλία το δέρμα ενώνεται σε ένα τμήμα της διαδρομής από την άκρη του δακτύλου έως την βάση.

Η σύνθετη συνδακτυλία μπορεί να αποτελεί τμήμα του συνδρόμου Apert και περιλαμβάνει περισσότερα δάκτυλα και είναι σύνθετη συνδακτυλία.

 

 

Το χέρι ενός ασθενούς με κεφαλο-πολυσυνδακτυλία.

 

 

Η απλή συνδακτυλία μπορεί να είναι πλήρης ή μερική και εμφανίζεται από την γέννηση (συγγενής).

Θεραπεία

Εδώ πρόκειται για ένα αγόρι 4 χρονών μετά από χειρουργείο για αντιμετώπιση πλήρους σύνθετης συνδακτυλίας. Η επέμβαση έγινε σε ηλικία 9 μηνών.

 

 

Χρόνος αποκατάστασης

Η συνδακτυλία στα όρια των δακτύλων αντίχειρας/δείκτης και η στα μικρά δάκτυλα αντιμετωπίζεται γρήγορα για να αποφευχθεί η καμπυλότητα των δακτύλων καθώς αναπτύσσονται. Συνήθως αντιμετωπίζονται στην ηλικία των 6 μηνών. Στα άλλα δάκτυλα αντιμετωπίζεται σε ηλικία 18-24 μηνών.

Τεχνικές

Επειδή η περιφέρεια δυο διπλανών δακτύλων είναι μικρότερη από την περιφέρεια δυο χωριστών δακτύλων δεν υπάρχει αρκετό δέρμα κατά τον διαχωρισμό τους στο χειρουργείο για κάλυψη και των δυο δακτύλων και δανειζόμαστε δέρμα από άλλα σημεία του σώματος.

Επιπλοκές

Το πιο σημαντικό πρόβλημα με την διόρθωση της συνδακτυλίας είναι η μετακίνηση του δέρματος προς την άκρη των δακτύλων με τον καιρό. Μάλλον οφείλεται στην τάση στο σημείο της επανόρθωσης μεταξύ των δακτύλων.

Πολλές φορές χρειάζεται επιπλέον χειρουργική για διορθωτικούς λόγους. Σε μερικές περιπτώσεις το δέρμα γίνεται πιο σκούρο με τον καιρό. Αν το δερματικό μόσχευμα έχει παρθεί από την βουβωνική περιοχή μπορεί να βγάλει τρίχες και χρειάζεται αποτρίχωση.